sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Joulupäivällisen täytekakut - käpykakkua ja suklaa-rommirusinaherkkua


Joulukiireiden keskellä blogin päivityksessä on taas ollut viivettä. Vaikka vuosi on jo vaihtunut ja loppiainen nurkan takana, kirjoittelen tänne edelleen talteen myös joulukuun leipomuksia. Joko sitten osittain tämän vuoden leivonnassa hyödynnettäväksi tai ensi joulua varten odottamaan :).

Lupauduin tekemään joulupäivälliselle jouluisen täytekakun. Koska minua jäi hieman mietityttämään aiemman joulukakun täytteen rakenne ja koska arvelin päivälliselle osallistuville aikuisille rommirusinatäytteen maistuvan, päätin tehdä kyseisen täytteen mukailtuna myös tähän kakkuun. Rommirusinatäytteen seuraksi valitsin suklaisen täytteen ja appelsiinimarmeladin. Ne sopivat yhteen ja joulun tunnelmaan paremmin kuin hyvin! Pohjaksi tein tähänkin kakkuun suklaakakkupohjan, kuitenkin hieman kevyemmän version kuin aiemmassa joulukakussa. Maistajien mukaan kakku muistutti joulukonvehdin makua!

Rommirusinatäytteisen kakun seuraksi tein käpykakun, koska joulupäivällisellä oli myös lapsia - ajattelin, ettei rommi olisi välttämättä heidän makuunsa.


Rommirusinainen joulukakku

Suklaakakkupohja:

1,4 dl  gluteenittomia jauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
150 g leivontamargariinia tai voita
3,5 dl sokeria
3 munaa
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista ja asettele vuoan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä (halkaisija n. 20 cm). Laita reunoille noin kaksi kertaa vuoan reunojen korkuinen leivinpaperisuikale (n. 15 cm). Saat leivinpaperin pysymään paikallaan, kun sipaiset vuokaan hieman ruokaöljyä tai margariinia ennen leivinpaperin asettelua.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten. 

Käännä monitoimikoneen/vatkaimen tehot pienemmälle. Sekoita joukkoon ensin reilu puolet keskenään sekoitetuista kuivista aineista ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivista aineista ja maito.

Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunissa 60-70 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä ennen sen irroittamista vuoasta.

Kostutus:

1,5 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Appelsiinimarmeladi:

100 g appelsiinimarmeladia 
(itsetehty olisi tietysti aina parempaa, nyt kuitenkin luistin ja käytin valmista marmeladia)

Rommirusinatäyte:

1 dl rusinoita
0,35 dl rommia
1,5 liivatelehteä
75 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl kuohukermaa
130 g valkosuklaata

Laita rusinat ja rommi pieneen kulhoon ja anna rusinoiden maustua jääkaapissa yön yli.

Aloita täytteen valmistaminen laittamalla liivatteet likoamaan kylmään veteen. Siivilöi rommi rusinoista mikron kestävään astiaan. Kuumenna rommi, purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita liivate huolellisesti rommiin.

Pehmennä tuorejuusto sekoituskulhossa pehmeäksi. Vatkaa kerma toisessa kulhossa vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.

Sekoita tuorejuuston joukkoon rommi-liivateseos ohuena nauhana samalla koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon valkosuklaasula ja rusinat. Sekoita. Lisää lopuksi kermavaahto seokseen.

Suklaatäyte:

2 dl vispikermaa
100 g suklaatuorejuustoa
130 g tummaa suklaata

Sulata paloiteltu suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kerman joukkoon suklaatuorejuusto. Lisää suklaasula lopuksi seokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kakun kokoaminen: 

Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Jaa kostutukseen varaamasi maito tai muu neste tasan kakun osien kesken. Kostuta alin kerros ja levitä ohut kerros appelsiinimarmeladia kakkupohjalle. Lisää seuraavaksi ohut, noin 0,5-1 cm:n kerros suklaatäytettä. Pursota lopuksi kolmannes rommirusinatäytteestä ensimmäiseen väliin. Kokoa kakun toinen ja kolmas kerros vastaavasti. Lisää lopuksi kakun pinta paikoilleen ja kostuta se. Siirrä kakku jääkaappiin vetäytymään.

Valkosuklaaganache:

300 g valkosuklaata
0,75 dl kuohukermaa
1 rkl rommia 

Sulata paloiteltu suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Mittaa kerma ja rommi kattilaan ja lämmitä ne kuumaksi, kuitenkin siten, ettei seos pääse kiehumaan. Siirrä kattila sivuun liedeltä ja kaada sulatettu suklaa sen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Voit tarvittaessa siirtää kattilan hetkeksi takaisin lämpimälle levylle sekoituksen helpottamiseksi. Rommia voisi laittaa seokseen maun puolesta hieman enemmänkin. Itselläni oli valitettavasti kakkua tehdessä kaapissa rommia vain 0,5 dl:a, minkä jaoin täytteeseen ja ganacheen.

Jäähdytä ganachea hetki samalla sekoittaen. Ota kakku jääkaapista. Kaada ganache sen päälle. Kuorrutetta saa olla reilummin kakun päällä - sivuille sitä pitää levittää suklaan tarttumapinnaksi. 

Lisäksi: 

kakun reunoille 6 levyä Rainbown Delizione mantelinougat & merisuola tummaasuklaata (löysin kaupasta tällaista uutuutta ja ajattelin sen antavan ihanan säväyksen kakun pintaan)
punaista joulunauhaa
koristeet

Katkaise suklaalevyt rivi riviltä. Asettele suklaapalarivit yksitellen hieman limittäin kakun reunoille. Asettelu pitää tehdä heti ganachen levittämisen jälkeen, jolloin rivit tarttuvat siihen hyvin. Sido joulunaru kakun ympärille. Koristele pinta haluamallasi tavalla. Itse tein kakkuun joulutähden sokerimassasta. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään.






Käpykakku

Kakkupohja:

6 kananmunaa
2,25 dl sokeria
1 dl gluteenittomia jauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kakkupohja paistetaan levykakkupohjina, joista kävynmuotoinen kakku on helppoa leikata ja koota. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä samalla nuolijalla käännellen.

Jaa taikina kahdelle leivinpapereilla vuoratulle uunipellille. 

Paista pohjia uunissa noin 6-8 minuuttia. 

Valmistele pöydälle odottamaan kaksi leivinpaperia, joiden päälle ripottelet sokeria, samalla tavalla kuin kääretorttua tehdessä. Kumoa kypsät kakkupohjat välittömästi sokeroiduille leivinpapereille ja irrota uunissa olleet leivinpaperit pohjista ennen kuin ne ehtivät tarttua kiinni.

Kostutus:

2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Vaniljakreemitäyte:

2 dl täysmaitoa
2 keltuaista
4 tl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
150 g voita vaahdotettuna

Sekoita täytettä varten kattilassa maito, keltuaiset, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan hyvin sekottaen, kunnes kiisseli sakenee. Vaahdota voi ja lisää vähitellen joukkoon jäähtynyt kiisseli. Mausta täyte vaniljasokerilla.

Marjatäyte:

5 dl vadelmia (pakasteita omalta pihalta)
vettä
sokeria

Keittelin kakunväliin vadelmahilloa "sormituntumalla". Jaoin marjat kahteen osaan siten, että puolesta keitin hilloa sokerin ja veden kanssa (en mitannut aineksia, joten en uskalla lähteä tähän niitä arvuuttelemaan - oheita löytyy esim. täältä). Kun hillo oli valmista, siirsin sen syrjään liedeltä ja sekoitin joukkoon loput marjat. Näin varmistin, että hilloon jäi myös "sattumia".

Kakun kokoaminen:

Piirrä leivinpaperille kaavaksi kävyn muoto ja leikkaa sen avulla kakun alimmainen kerros levypohjasta tai leikkaa pala suoraan levypohjasta. Mittaa kävyn korkeus käytössäsi olevan alustan perusteella (tässä noin 28 cm). Leikkaa kerros kerrokselta aina pienempi kävyn mallinen pala. Kahdesta levypohjasta riittää kakkuun noin kuusi-seitsemän kerrosta. Keskimmäiset kerrokset voit koota siististi myös paloista. Kokoa kerrokset kostuttaen aina ensin kakkupohjaa, sitten levittämällä vadelmahilloa ja lopuksi vaniljakreemitäytettä. Kakkupohjia ei kannata muotoonrakennettavassa kakussa kostuttaa ihan yhtä paljon kuin tavallisessa täytekakussa.

Asettele kootun kävyn ympärille tiiviisti kelmua ja laita se jääkaappiin vetäytymään, mielellään yön yli. Voit "veistellä" vetäytynyttä käpyä vielä paremmin muotoonsa, jos tarvetta.

Vaniljakreemi:

125 g margariinia
270 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä

Lisäksi:
500 g marsipaania
0,5 dl kaakaojauhetta 
koristeita

Pehmennä voi vatkaamalla notkeaksi. Lisää joukkoon vähitellen tomusokeri sekä vaniljasokeri. Sekoita lopuksi joukkoon vesi.

Levitä vetäytyneen kävyn päälle tasainen peittävä kerros voikreemiä. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.

Sekoita 2 rkl kaakaojauhetta marsipaanin joukkoon.Vaivaa marsipaania käsissä, kunnes se on ruskeaa.
Siivilöi leivonta-alustalle kaakaojauhetta ja kauli marsipaani 2–3 mm paksuiseksi levyksi. Ota kakku jääkaapista. Pyöräytä marsipaani kaulimen ympärille ja nosta sen avulla kakun päälle. Painele marsipaani siististi kakun pintaan ja leikkaa alareunasta ylimääräinen marsipaani pois.

Leikkaa saksilla kakun pintaan koloja. Pidä sakset noin 45 asteen kulmassa. Ripottele päälle tomusokeria ja koristele.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti