lauantai 21. syyskuuta 2013

Sadonkorjuun juustokakku


Juustokakku on yksi suosikkileivonnaisistan, niin perinteinen jenkkikakku kuin hyydytetty versiokin. Se on hyvin helppo töinen, mutta mehevä maku vie kielen mennessään. Oheisen omenoilla kuorrutetun juustokakun pyöräytin tänään jo ennen aamiaisen valmistamista ja päivän touhuihin lähtemistä. Aamuteeveen alkaessa uunista leijaili ihana kaardemumman tuoksu.

Ohjeen innoittajana toimi joitain viikkoja sitten kotiin jaetun Valio Kotiruokaa -lehden (4/2013) omena-juustokakun ohje. Tosin leivonnan edetessä resepti muuttui enemmän kuin alunperin oli tarkoituksena ;).

Sitruunainen omena-juustokakku

pohja:
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl Semperin karkeaa jauhoseosta
2 tl kaardemummaa

täyte:
90 g sitruunatuorejuustoa
1 prk vaniljarahkaa
1 sitruunan kuori
0,5 sitruunan mehu
1 rkl maissitärkkelystä
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

päälle:
1 hapahko omena
kanelia
kinuskin makuista sokeria

Leivonta aloitetaan vuoraamalla irtopohjavuoka leivinpaperilla (pyöreä irtopohjan kokoinen kappale pohjalle ja kaistaleet reunoille; leivinpaperit asettuvat hyvin paikoilleen esimerkiksi tilkalla öljyä).

Margariini ja sokeri vaahdotetaan. Joukkoon lisätään muna seosta samalla voimakkaasti vatkaten. Lopuksi pohjan taikinaan lisätään jauhokaardemummaseos. Pohja on varsin pehmeää ja "märkää" taikinaa. Taikinan saa helposti paineltua vuoan pohjalle ja reunoille käsiä likaamatta käyttämällä vuoan kokoista tuorekelmua apuna.

Sitruunan kuori raastetaan hienoksi ja sitruunasta puristetaan mehu. Täytteen ainekset sekoitetaan hyvin keskenään. Seos kaadetaan vuokaan painellun pohjan päälle.

Omena kuoritaan ja siivutetaan. Siivut asetellaan varovasti täytteen päälle. Lopuksi päälle ripotellaan kanelia ja kinuskilla maustettua sokeria. Alunperin ajattelin kierittää omenan siivut kanelissa ja fariinisokerissa, mutta koska jälkimmäinen oli päässyt loppumaan, kokeilin aikoinaan kaapin perälle ostamaani erikoissokeria. Ja lopputuloksessa toimi hyvin. 

Kakkua paistetaan 175 asteessa uunin alaosassa noin 1,5 tuntia.

Kypsä kakku jäähdytetään huolella ja nostetaan jääkaappiin mehevöitymään. Parasta se lienee tarjoiltavaksi vasta seuraavana päivänä ;). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti